Hustype

Villa

Sammen med parcelhusene er villaen nok den mest almindelige typer bolig i Danmark i dag. Især villaen kan godt give et indtryk af at være en boligtype fra de ældre dage. Faktisk har villaen dog først indtaget boligmarkedet i midten af 1800-tallet som et resultat af urbaniseringens fremtræden. Folk ville flytte ind til byerne og væk fra landet. Her boede mange folk på meget lidt plads. Byerne blev derfor nødt til at udvide, og opføre nye boligområder på det omliggende land. Dette gjorde, at det velhavende folk flyttede ind i de nye, prestigefulde bygninger uden for byerne, mens arbejderklassen blev boende tæt på fabrikkerne. Villaerne var karakteriseret ved deres flotte stil, højloftede stuer, og store vinduer og entréer, og gav nok plads til, at familielivet kunne være i centrum. 

Sidenhen har villaerne udviklet sig i høj grad. Patriciervillaerne var de første villaer, som blev bygget i Danmark, og var præget af en historisk stil. Allerede i 1900-tallet blev murermestervillaen dog introduceret, og villaer blev tilgængelige for normale mennesker. Med tiden blev villaerne  til dem, som vi kender i dag. 

Hvad er definitionen på en villa? 

Ordet villa stammer fra det latinske sprog, og betyder så meget som ‘’et hus på landet’’. Definitionen er nærliggende til den fritliggende ejendom, som villaen er. Siden 1800-tallet har betegnelsen været brugt i det danske sprog til den bestemte type bolig, som egner sig til en enkelt familie. Definitionen har sidenhen udviklet sig til, at ejendomsmæglere bruger betegnelsen villa til andre typer huse. Den klassiske villa vil dog fortsat være det enkeltstående, ofte flereetagers, hus med have. 

Disse typer villa kan du vælge imellem 

Hvis du googler ordet patriciervilla, vil du formodentligt komme frem til den type hus, som de fleste vil tænke på, når ordet villa bliver nævnt. Patriciervillaen er kendetegnet ved enkle linjer og et symmetrisk design, og også de hvidpudsede vægge og det sorte tegltag er karakteristisk for denne type villa. Det er nærliggende, at patriciervillaen har været hjem til det bedre borgerskab i 1860-1930. Ser du derimod en lignende boligtype i røde mursten, har du med sikkerhed med en murermestervilla at gøre. Denne type hus er blevet opført til fordel for middelklassen, men er stadigvæk er et populært valg hos danskerne. 

En funktionalistisk villa er funkisvillaen, som bliver bygget med et fladt tag og store vinduer. Denne boligtypes minimalistiske form har et moderne udtryk, som fortsat er en inspirationskilde for danskerne. I årene efter 1930 blev villaerne i stigende grad enkle og solide, indtil den modernistiske villa kom i billedet, som i høj grad minder om nutidens parcelhuse. 

Uanset hvilken type hus du ønsker at bygge eller renovere, så er de mange facader af villaerne en enestående inspirationskilde. Med et hus, som har udviklet sig i så høj grad i løbet af få år, vil du med sikkerhed kunne finde fine detaljer, som kan få dit drømmehjem til at stråle. Hos os hjælper vi dig med at finde de billigste byggefirmaer, som får dine tanker til at blive til virkelighed.