Hustype

Rækkehus

På denne side kan du læse alt, hvad du har behov for at vide omkring rækkehuset. Vi guider dig med fordele og ulemperne ved at bo i et rækkehus, så du kan vurdere, hvilken hustype der er bedst for dig og din familie.

Hvad er et rækkehus?

Det blev populært allerede i 1930’erne at bygge rækkehuse. Her havde man et ønske om at skabe et frirum i byen med have, fællesarealer og gennemtænkte stisystemer. Hensigten var god og det lykkedes at få mange folk til at flytte i rækkehusene, dog har der gennem årene været svingende interesse for hustypen. 

Rækkehuset er defineret som mere end to huse bygget sammen. Husene vil derfor have tilstødende vægge, haver og eventuelt altaner. Derudover er rækkehusene næsten identiske både indvendigt og udvendigt – dog kan der forekomme ændringer foretaget af tidligere beboere. Mange af de ældre rækkehuse er flotte og arkitekttegnet. De er typisk gennemført med et stærkt øje for gode og holdbare materialer. 

Rækkehuset er til dig, der ønsker at starte familie i et hus og ikke en lejlighed. Det er for dig, der ønsker en mindre have og mindre vedligeholdelse. Og sidst me ikke mindst giver rækkehuset mulighed for, at dine børn kan finde legekammerater lige i nærheden.

Hvad er fordelene ved et rækkehus?

Rækkehuset har mange fordele. Det kan være en perfekt boligtype til det unge par, der ønsker deres eget eller pensionisterne, der ønsker noget mindre, men stadig tæt på byen. Mange rækkehuse bygges tæt på de større byer, hvor der er veludarbejdet infrastruktur. Du vil derfor opleve, at det er meget nemt at komme frem og tilbage i bil og på gåben. 

En stigende interesse for rækkehusene har gennem de seneste par år betydet, at der i dag bygges mange nye og moderne huse af denne type. Du vil derfor kunne finde gennemtænkte boliger med en lille og medgørlig have, hvor du ikke skal igang med det helt store renoveringsprojekt. Det samme gør sig gældende for de ældre rækkehuse, som er bygget af stærke og holdbare materialer, der sjældent skal udskiftes eller vedligeholdes.

Derudover er der en del økonomiske fordele ved at bo i rækkehuset. Da husene ligger meget tæt, vil du opleve, at din varmeregning falder. Rækkehusene holder nemlig godt på varmen. I forlængelse af dette vil rækkehuset ofte være billigere end parcelhuset i længden pga. ejendomsskatten. Mindre grundareal per hus giver mindre skat.

Hvad er ulemperne ved et rækkehus?

Rækkehuset er ikke bygget til alle. Når du vælger din næste bolig, skal du være sikker på, at den opfylder dine ønsker og behov. Ift. rækkehuset er det især vigtigt, at I som familie undersøger, om I kan fungere i en hverdag, hvor I bor så tæt med andre. Nogle vil opfatte rækkehuset som en smule klemt og indespærret.

Du skal være klar på at blive tætte med dine naboer, hvis du vælger et rækkehus. Det vil være naturligt, at I kan høre hinanden både indenfor og udenfor huset.

I forlængelse af dette vil du sjældent kunne finde et rækkehus, hvor haven er af betydelig størrelse. Hvis du derfor har grønne fingre eller et ønske om engang at plante din egen køkkenhave, skal du måske søge mod parcelhuset i stedet.