Byg nyt hus

Plantegning

En plantegning er i sin enkelthed et grundrids af den bygning du vil opføre eller bygge til. Det er ofte med plantegningen at drømmen om dit drømmehus for alvor bliver til virkelighed. For via plantegningen kan du endelig få en håndgribelig visualisering af, hvordan huset kommer til at se ud.

Plantegningen  er en vigtig rettesnor for det byggeri, du vil opføre. Det er en af dine hovedtegninger, der visualiserer, hvordan husets kvadratmeter fordeles, og hvordan rummene fungerer i forhold til hinanden. Den viser altså organiseringen af den plads, du har til rådighed i dit nye hus. Derfor er det ikke kun størrelsen på værelserne, der er vigtig, men også hvordan de forskellige rum fungerer i en større sammenhæng – altså hvordan de er sat sammen.

Din plantegning laves for hver enkelte etage i dit hus. Det er et horisontalt snit af bygningen. Tegningen viser fordelingen af husets kvadratmeter i hvert rum på hver sin etage. Du får altså et overblik over placering af rum, deres størrelser, ligesom placeringen af vinduer og døre og eventuelle vinklede lofter også er tegnet ind på plantegningen. Der er selvfølgelig tegnet både længder og tykkelser af vægge, samt andre mål ind på en plantegning.

Tænk indretningen ind fra start via din plantegning

Står du og skal bygge nyt og er klar til at gå i gang? Måske har du allerede en masse ideer til køkkenets inventar, en ny sofa eller måske et ovenlys vindue eller en hems over børneværelset. Så kan det være en god ide allerede at tænke det ind fra start. Disse ideer kan nemlig med stor fordel komme med i den første fase af byggeriet, nemlig via plantegningen.

Det er oftest først i den sidste fase af et byggeri, at man som nybygger tænker på idéer til indretningen. Det skyldes ofte de mange beslutninger, der skal træffes vedrørende plantegning undervejs i et nybyggeri. Men det er til dels også, fordi det oftest er nemmere at visualisere indretningen af sit nye hus, når først der er lagt gulv, og hvert rum har fået døre. For det er først her, at man sådan rigtigt får en følelse af, hvor meget plads, man har til rådighed, og hvilke vægge og hvilken gulvplads, man kan tage i brug som en del af indretningen.

Men skal der ske en ændring i fordelingen af kvadratmeter, længden af en væg eller måske vil du tilføje endnu et vindue? Så er det en rigtig god ide at tænke disse indretningsidéer ind, allerede før væggene er sat op, og gulvene er lagt. For den mindste ændring kan både være en dyr udgift i budgettet og besværlig at få ændret. Derfor er det vigtigt, at du allerede nu tænker i centimeter og millimeter. Det er vigtigt, at du har en ide om, hvilke store garderobeskabe du vil have plads til i soveværelset, eller hvor stor dit nye køkken skal være. For det kan være bare få centimeter, der kan stå i vejen for dit drømmekøkken eller det store skab med plads til hele garderoben.

Er du blot på forkant med din indretning, så er det meget nemmere at få rykket en dør et par centimeter, eller få gjort plads til en vaskesøjle på badeværelset. Så længe ændringerne sker undervejs i byggeriet og ikke først skal til at tænkes ind, når huset allerede står færdigt.